fbpx

De Do’s and don’ts van OEE

OEE optimaliseren, wat moet je wel en niet doen?

Een hoge OEE is het resultaat van een goed gelopen estafetterace, waarin alle afdelingen een performance van wereldklasse moeten leveren. Dat gaat verder dan alleen productie en TD, want juist ook supply chain, kwaliteit en HR spelen een belangrijke rol.

OEE implementeren in je fabriek

Het meten van Overall Equipment Effectiveness (OEE) is een belangrijke stap voor het realiseren van een concurrerende fabriek. Naast het feit dat het inzicht geeft in machine-effectiviteit, geeft het ook aan in welke mate het proces “lekker loopt”. Er is namelijk geen één operator die een lage OEE wil, omdat het vaak gelijk staat aan veel verstoringen.

OEE biedt inzicht in de effectiviteit van de machines, maar het implementeren ervan kan een uitdaging zijn. Zelfs wanneer fabrieken al jaren een OEE-meting hebben, blijkt soms dat de inzichten nog steeds beperkt gebruikt worden. Hier zijn enkele do’s en don’ts om in gedachte te houden tijdens het proces van OEE-implementatie in je fabriek.

Do's bij OEE-implementatie

Tip 1

Betrek je team: zorg ervoor dat alle medewerkers, van operators tot leidinggevenden, betrokken zijn bij het proces. Communiceer duidelijk over waarom OEE wordt geïmplementeerd en wat het praktisch gaat betekenen. Daarnaast is het slim om een testweek te communiceren: spreek een datum af vanaf wanneer verwacht wordt dat iedereen de input correct en volledig invult.

Tip 2

Stel concrete doelen vast: maak binnen een paar weken de grootste verliezen inzichtelijk. Pas daarna kun je concreet worden over bijvoorbeeld het verminderen van stilstandtijd of snelheidsverliezen, of zelfs over het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de kwaliteit.

Tip 3

Investeer in training: zorg ervoor dat je team goed getraind is in het gebruik van de OEE-registratie. Train operators om correcte gegevens te verzamelen en te interpreteren. Zorg ervoor dat leidinggevenden de operators hierbij helpen en dat ze de verkregen informatie goed kunnen gebruiken.

Tip 4

Begin met een pilot: start met het meten van OEE op één of hooguit twee machines, voordat je het op grotere schaal uitrolt. Dit zorgt ervoor dat de organisatie de kans heeft te leren voordat het verder wordt uitgerold.

Tip 5

Doe iets met de inzichten uit de gegevens: analyseer regelmatig de verzamelde OEE-gegevens en gebruik ze om trends te identificeren, knelpunten op te lossen en om verbeteringen door te voeren. Maar vooral: communiceer over de verkregen inzichten en over wat je ermee doet. Dit is essentieel tijdens de implementatie.

Don'ts bij OEE-implementatie

Tip 1

Overschat je team niet: Verwacht niet dat je volledige team autodidactisch is en dat alle medewerkers nieuwe vaardigheden en processen vanzelf oppikken. Zorg voor voldoende training en ondersteuning om ze te helpen.

Tip 2

Vergeet de menselijke factor niet: waardeer de input van operators en andere werknemers bij het verzamelen en interpreteren van OEE-gegevens. Ervaringen en inzichten van betrokken medewerkers zorgen voor de beste resultaten.

Tip 3

Verwaarloos preventief onderhoud niet: OEE is sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van machines, die op hun beurt weer afhankelijk zijn van regelmatig onderhoud. Verwaarloosd onderhoud leidt bijna altijd tot ongeplande stilstanden, korte stops en soms zelfs tot kwaliteitsproblemen.

Tip 4

Laat je niet overvallen door de hoeveelheid gegevens: De fanatieke verbeteraar wil waarschijnlijk direct aan de slag met alle verliezen tegelijk. Focus niet te veel op het verzamelen van een overvloed aan gegevens. Richt je vooral op de belangrijkste OEE-inzichten, bijvoorbeeld het standaardiseren van alle “routinematige stilstanden” (ombouwen, instellen, schoonmaken en opstarten van de lijn).

Tip 5

Verwacht geen direct resultaat: er zijn quick wins, maar werken aan OEE-verbetering is net als tandenpoetsen. Als je het twee keer doet, zie je niet direct resultaat. Maar ben je consequent, dan gaat dat gegarandeerd resultaat opleveren. Blijf dus geduldig en gefocust op het behalen van langetermijndoelstellingen.

Meer inzicht en motivatie?

Wil je meer inzicht in je fabriek en motivatie op de werkvloer? Laat het ons weten! Of lees hier meer over hoe we dat doen.