fbpx

De juiste balans in vrijheid en verantwoordelijkheid

De behoefte aan vrijheid en verantwoordelijkheid is bij iedere werknemer aanwezig. Maar hoe vind je hier een goede balans in? Bij Motivate hebben we hier een bepaalde visie op en werken we zelf ook intern met vrijheid en verantwoordelijkheid. Eén ding helpt in ieder geval onwijs goed: realtime inzichten. Door de verantwoordelijkheden, afspraken en wat er wanneer opgeleverd moet worden inzichtelijk te maken, kunnen we met vrijheid en verantwoordelijkheid op de werkvloer werken. Wil je dit ook binnen jouw onderneming? Dan is het belangrijk om onderstaande aspecten in acht te nemen.

Wil je meer video’s zoals deze ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang onze 10 video’s gratis!

Werk aan het vertrouwen

Voordat je met vrijheid en verantwoordelijkheid aan de slag kunt gaan, moet je werken aan de basis: het vertrouwen. Vertrouwen ontstaat en realiseer je niet van de een op de andere dag. Als je met vrijheid en verantwoordelijkheid wilt gaan experimenteren, is het enorm belangrijk om dit niet op te leggen. Bij “jij bent hier verantwoordelijk voor, succes ermee” geef je iemand natuurlijk alle vrijheid, maar ga eerst eens kijken of mensen die verantwoordelijkheid wel aankunnen en hier überhaupt voor open staan.

Let op de verschillende behoeftes en zoek de balans

Vrijheid en verantwoordelijkheid is altijd maatwerk, waarin je op de verschillende behoeftes moet letten. Niet alleen de behoeftes van de werknemers, maar ook de behoeftes van het bedrijf zelf. Zo kun je op zoek gaan naar een juiste balans tussen die vrijheid en verantwoordelijkheid. Bij Motivate werken we met online software en we hebben de resultaten van onze werkzaamheden altijd inzichtelijk. Het maakt dus in principe niet uit of we werken vanuit GranCanaria, Tilburg of thuis, maar dit is voor ieder bedrijf anders. Vaak moeten de werknemers op hun fysieke werkplek zijn om bepaalde taken te kunnen doen. Door dergelijke behoeftes goed in kaart te brengen, kun je de balans in vrijheid en verantwoordelijkheid hierop afstemmen.

Let op de doelgroep

Met welke mensen wil je vrij en verantwoordelijk werken? Past die stijl wel bij je werknemers?

De doelgroep die doorgaans graag met vrijheid en verantwoordelijkheid aan de slag gaat is:
– doelgericht
– niet vies van een beetje competitie
– houdt van resultaten behalen met elkaar

Bij een team dat samen successen viert, samen leeft met het werk en waar de balans tussen werk en privé lichtelijk vervaagt werkt zo’n aanpak vaak heel goed. Werken voelt voor hen niet als werken maar zij voelen zich verantwoordelijk voor hun taken. Of dat nu thuis, op het werk of in de late uren is, zij maken gebruik van de vrijheid en voelen de verantwoordelijkheid om hun werk te doen.

Realtime inzichten

Als bedrijf moet je er wel voor waken dat werknemers niet doorslaan, of dat juist het tegenovergestelde gebeurt. Daarom zijn realtime inzichten op de werkvloer enorm belangrijk, zodat je vorderingen en resultaten goed kunt tonen. Dit zorgt voor een leidraad, sterke onderlinge dialogen en zorgt ervoor dat collega’s elkaar durven aanspreken op elkaars werkzaamheden. Wat je ook weergeeft, het inzicht in de bedrijfsdoelen wordt getoond. Dit inzicht zorgt ervoor dat ieder individu kan zien wat zijn bijdrage aan het succes is en dat ieder individu zijn vrijheid voelt en verantwoordelijkheid neemt.

Starten met vrijheid en verantwoordelijkheid

Wil je starten met vrijheid en verantwoordelijkheid? Zorg dan dat je goed begrijpt wat de aard van het werk is, welke gewenste resultaten je hebt en wat de drijfveren zijn van je team. Als zij een gedeelde visie hebben die past bij de bedrijfsvisie, zit je al op de goede weg. Wil je hierover eens met ons sparren? We denken graag met je mee. Neem dus gerust contact met ons op.

Wil je meer video’s zoals deze ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang onze 10 video’s gratis!

Schrijf je nu in en ontvang

  • 10 gratis video’s
  • direct de eerste video
  • praktische tips
  • ondersteuning per mail

Inschrijven

Laat je gegevens achter en ontvang