fbpx

Zo kun jij je werknemers motiveren

70% van de Nederlanders is niet helemaal gelukkig met zijn of haar huidige werkplek en zelfs 20% is ongelukkig op zijn of haar werkplek. Dit zijn schokkende cijfers en tevens een uitgelezen kans om hier iets aan te doen. Het motiveren van medewerkers is in deze tijd belangrijker dan ooit, want een gelukkige werknemer is over het algemeen gezonder, creatiever, innovatiever en gaat ook veel gemakkelijker mee in veranderingen. Maar hoe motiveer je medewerkers? 

Successen vieren is belangrijk voor een goede motivatie

Anno 2019 willen werknemers onafhankelijk zijn, losgelaten worden en de vrijheid en het vermogen hebben om zelf beslissingen te kunnen nemen. Ze snakken naar autonomie om successen te kunnen behalen, maar als je hier over nadenkt zijn we in Nederland nog te veel bezig met afspraken, procedures en werkinstructies opleggen. Toch kan verantwoording juist heel bevrijdend zijn en het succes juist bevorderen. Als een werknemer weet waar hij verantwoordelijk voor is en wat de kaders zijn om vrij binnen te kunnen opereren, kan hij of zij hier heel veel motivatie uithalen, met successen tot gevolg. Om te bepalen wat je successen zijn, is een goede visualisatie, waar het team zich in kan vinden, erg belangrijk. Als er bijvoorbeeld een complexe klus is geklaard waar toch een uitstekend zichtbaar resultaat is uitgekomen, dan zijn dat de momenten waarop je successen kunt vieren en hier weer nieuwe motivatie uit kunt putten.

Richt op positiviteit

80% van werkend Nederland voelt zich onvoldoende verbonden met de bedrijfsdoelen. Dit is erg jammer en het betekent dat we nog niet goed zijn in het doorvertalen van onze visie naar onze werknemers. Dit heeft onder meer met een stukje leiderschap te maken. Door de bedrijfsdoelen inzichtelijk te maken kunnen werknemers beter inschatten hoe zij hieraan bijdragen. Dit zorgt voor positiviteit en het motiveert enorm. Mensen dragen van origine graag bij aan het succes van een onderneming en zijn liever werkzaam voor een succesvolle onderneming dan voor een onderneming die geen succes heeft.

Werkgeluk is een goede motivator

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat werkgevers heel anders naar werkgeluk kijken dan werknemers. Werkgevers denken dat alle werknemers salaris onwijs belangrijk vinden. Voor werknemers blijkt salaris inderdaad belangrijk te zijn, maar niet dermate belangrijk dat het de rest gaat compenseren. Uitdagend werk waar voldoening uit gehaald kan worden is voor hen ontzettend belangrijk. Dit zorgt voor een uiterst goede motivatie, meer werkgeluk en een positieve flow waarin de werknemers met bepaalde ideeën komen en écht willen bijdragen aan het succes van de onderneming. Voldoening en werkgeluk zijn dus zeer goede motivators.

Aan de slag met werknemers motiveren

Ga eens de uitdaging aan om binnen het bedrijf te kijken naar hoe je werknemers oprecht kunt motiveren. Heb je leuke ideeën of voorbeelden? We denken graag met je mee om deze passend binnen jouw bedrijf te implementeren. Neem contact met ons op zodat we samen eens goed kunnen sparren. Of wil je meer video’s zoals deze ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang onze 10 video’s gratis!

Schrijf je nu in en ontvang

  • 10 gratis video’s
  • direct de eerste video
  • praktische tips
  • ondersteuning per mail

Inschrijven

Laat je gegevens achter en ontvang