fbpx

Haal alles uit je werknemers met goed leiderschap

Met de juiste vorm van leiderschap krijg je werknemers gemotiveerd en geënthousiasmeerd. Dat kan heel mooi in samenwerking met realtime inzicht in de dagelijkse werkzaamheden, maar daarbij hoort wel de juiste vorm van leiderschap bij. We leggen je de juiste vorm van leiderschap uit en wat de valkuilen zijn.

Wil je meer video’s zoals deze ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang onze 10 video’s gratis!

Transactioneel leiderschap

Vroeger werd vooral leidinggegeven middels transactioneel leiderschap. Het woord zegt het eigenlijk al: transactie. Transactioneel leiderschap is dan ook het geven van salaris in ruil voor werk. Vrij ouderwets dus. Dit betekent dat als iemand niet goed functioneert, er sancties worden opgelegd in, je raadt het al: salaris. Dit is langzamerhand een achterhaalde stijl van leiderschap aan het worden waar de nieuwe jonge generatie vaak niet meer op zit te wachten. Mensen willen tegenwoordig een bijdrage leveren aan bedrijfsdoelen, gewaardeerd gevonden worden, vertrouwen krijgen, fouten mogen maken en de ruimte krijgen om hiervan te kunnen leren.

Transformationeel leiderschap

Transformationeel leiderschap is gericht op de intrinsieke motivatie. De meeste professionals anno nu hoef je nauwelijks te motiveren, zij hebben die motivatie zelf al. Aan jou de vraag hoe je die motivatie naar boven krijgt en hoe je die motivatie behoudt. Diep van binnen wil iedereen hun werk graag goed doen. De kunst is om dit gevoel bij elkaar uit te lokken. Transformationeel leiderschap gaat minder om het belonen of straffen van werknemers, maar meer om het proces daar naartoe. Als leidinggevende moet je hier op een oprechte manier mee omgaan, zodat de werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen. Aangeven dat iets niet goed is mag altijd, maar geef de werknemer de handvaten die hij nodig heeft om zichzelf te kunnen verbeteren.

Transformationeel leidinggeven is als ouderschap

Leiderschap zou je goed kunnen vergelijken met ouderschap. Iedereen kan het worden. Niet iedereen is misschien geschikt voor een leidinggevende functie, maar je kunt er wel beter in worden, net als bij ouderschap. Dat is een mooie vergelijking als je dit vertaalt naar werkend Nederland. We zouden veel meer moeten opereren als een familie. Een familielid zet je ook niet aan de kant als diegene een fout heeft gemaakt. Je kunt diegene echter wel helpen en faciliteren bij het oplossen van een fout of probleem.

Valkuilen transformationeel leiderschap

Transformationeel leiderschap is de nieuwe vorm van leidinggeven met één grote valkuil. Je kunt werknemers enorm demotiveren door hen te straffen voor de fouten die zij hebben gemaakt. Een valkuil is dan ook dat je terugvalt in transactioneel, ouderwets leiderschap. Hiermee maak je de werkzaamheden voor de werknemer alleen maar moeilijker. Dit is een averechts effect wat je als leidinggevende juist wilt vermeiden. Laat daarom niet het maken van fouten centraal staan, maar focus je op hoe iemand van zijn of haar fout kan leren, zodat het in de toekomst niet meer gebeurt.

Wil je sparren over leiderschap?

Leiderschap speelt een cruciale rol bij het goed functioneren van een onderneming. Mocht je hierover eens willen sparren of een vraag hebben omtrent leiderschap, dan kun je altijd contact met ons opnemen. We staan graag voor je klaar om het reilen en zeilen op jouw werkvloer te verbeteren.

Wil je meer video’s zoals deze ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang onze 10 video’s gratis!

Schrijf je nu in en ontvang

  • 10 gratis video’s
  • direct de eerste video
  • praktische tips
  • ondersteuning per mail

Inschrijven

Laat je gegevens achter en ontvang