fbpx

Verspillingen tot een minimum beperken

Iedere onderneming heeft een bepaalde visie en doelen voor ogen. Activiteiten die je onderneemt om deze doelen te halen zijn vaak waardetoevoegend, maar soms zijn ze ook verspillend. Verspillingen zijn er helaas altijd en kunnen je er soms van weerhouden om de doelen te realiseren. Verspillingen kun je niet helemaal elimineren, maar wel tot een minimum beperken. De acht verspillingen waar je terrein op kunt winnen, worden samengevat als TIMWOOD-K, alle voorletters van de verspillingen. We leggen je uit wat ze betekenen.

Wil je meer video’s zoals deze ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang onze 10 video’s gratis!

Transport en Inventory

Tenzij transport je core business is, is transport iets waar de klant niet voor wenst te betalen. Vaak is het noodzakelijk om producten van A naar B te krijgen, maar die transportkosten worden uiteindelijk in de klantprijs doorberekend. Deze kosten hoeven lang niet altijd zo hoog te zijn als ze zijn. Inventory staat voor voorraad. Veel bedrijven hebben hier wel mee te maken en weten dat fysieke voorraad een vervelende vorm van verspilling kan zijn. Voorraden nemen ruimte in beslag en er gaan tevens veel kosten mee gemoeid.

Motion en Waiting

Motion staat voor beweging. Vaak zijn er binnen bedrijven teveel bewegingen, moeite of activiteiten nodig om tot een bepaald resultaat te komen. De weg naar het resultaat kan erg omslachtig zijn en kan in veel gevallen effectiever en korter. Waiting staat voor wachten. Als gevolg van een te trage beweging kan de wachttijd voor de klant oplopen. Wachten is dan ook een vervelende vorm van verspilling. Een te langzaam proces, en dus ook een te lange wachttijd, kan negatieve gevolgen hebben.

Overproduction en Overprocessing

Overproductie betekent eigenlijk iets 110% goed maken en meer maken omdat je weet dat er later in het proces afkeur ontstaat. De klant heeft hier uiteindelijk niet zo veel aan. Hetzelfde geldt ook voor overprocessing. Er gaat veel kostbare tijd zitten in het overmatig bewerken en verwerken van producten en/of diensten. Zo stop je onnodige tijd in dingen waar de klant om vraagt.

Defects en Knowledge

Defects staat voor dingen die niet goed gaan, of een productie die stuk gaat. In beide gevallen is er al veel tijd in geïnvesteerd en zijn er veel mensen bij betrokken geweest. Als het dan opnieuw moet is dit een grove verspilling. Een andere vorm van verspilling is knowledge, het gebruiken van de kennis, talenten en creativiteit van mensen. Met goed leiderschap en de werknemers op een juiste manier motiveren kun je het beste uit de werknemers naar boven halen. Doe je dit niet, dan krijg je te maken met mentaal verzuim. De werknemer werkt dan wel, maar zijn vaardigheden worden niet optimaal benut. Zonde!

Beperk verspillingen tot een minimum

Alleen kijken naar verspillingen zorgt al snel voor een negatieve lading. Houd daarom goed voor ogen wat de waardetoevoegende activiteiten zijn en welke verspillingen je ervan weerhouden om het resultaat te behalen. Houd het doel altijd voor ogen en haal de verspillingen uit dit proces. Hierin kunnen dagelijkse realtime inzichten enorm bij ondersteunen. Mocht je hierover meer willen weten of eens willen sparren over de verschillende verspillingen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wil je meer video’s zoals deze ontvangen? Schrijf je dan hieronder in en ontvang onze 10 video’s gratis!

Schrijf je nu in en ontvang

  • 10 gratis video’s
  • direct de eerste video
  • praktische tips
  • ondersteuning per mail

Inschrijven

Laat je gegevens achter en ontvang